niedziela, 22 lutego 2015

Chcesz ugotować coś koreańskiego?




Podaję Ci jak przygotować proste jedzenie, które jem regularnie, bo mi smakuje. A bardzo trudno jest mi znaleźć w Korei coś co mi smakuje, trzeba to zobaczyć na własne oczy by zrozumieć (skóry, słoniny w zupach, ośmiornice z ich ruszającymi się mackami, itp...)

Pamiętaj: kimchi kupiona w Polsce może smakować totalnie inaczej niz ta tutaj, nie próbowałam kimchi w Polsce więc nie gwarantuje że smak będzie identyczny.


1. Kimchi Chigae (zupa z kimchi)

Potrzebujesz:
* 0,5 kg kimchi
* 3-4 pory
* tofu (ja nie dodaję bo go nie lubię)
* jak wolisz: albo tuńczyk z puszki albo podsmażona w kostkę karkówka
* ryż

Przygotowanie:
1. Kroisz drobno kimchi i pora, wrzucasz na 20 - 30 minut do garnka, gotujesz.
2. Po 20 - 30 min zupa jest gotowa (tak! to tylko tyle, nie dodajesz żadnych przypraw!)
3. Jesz albo z tuńczykiem w środku albo z karkówką w kostkę. Do tego podajesz ryż.



2. Ramien (nudle z zupką ,,chińską")

Potrzebujesz:
* zupka koreańska (na allegro do kupienia od 4 zł: tutaj link - jeśli nie działa wpisz koreańska zupka
* por lub cebula jak wolisz
* plasterek topionego żółtego sera
* 1 jako

Przygotowanie:
1. Oddzielnie gotujesz makaron z zupki
2. Jak się ugotuje przerzucasz go do miski / talerza głębokiego, dodajesz podsmażony por/cebulę, usmażone i pokrojone w kostkę jajko.
3. Gotujesz proszek z zupki w 1 - 1,5 szkl wody przez ok. 3 minuty
4. Zalewasz tą zupką swoją miskę, wrzucasz na koniec żółty ser. Smacznego! :)



3. Gimbap (koreańskie sushi)

Potrzebujesz:
* algi
* ryż
* warzywa które włożysz w środek, tutaj spotyka się: marchewkę, surimi, tuńczyk, roladka z jajka, szynkę
* sos sojowy

Przygotowanie:
* na algi kładziesz ugotowany ryż, a następnie warzywa, zawijasz to w rola, kroisz jak sushi
* podajesz z sosem sojowym





4. Ryż z kurczakiem 

Potrzebujesz:
* filet z kurczaka
* por
* mixełko
* algi
* ryż
* sos koreański (spróbuj go zastąpić czymś co jest bardzo ostre, konsystencji jak ketchup)
* czerwone papryczki 

Przygotowanie:
1. Smażysz kurczaka z porem na maśle.
2. Dodajesz ugotowany ryż, pokrojone w kostki algi, papryczki, i sos - ciągle mieszasz to wszystko na patelni. 

- to jest przepyszne aczkolwiek uważam że 85% smaku tego dania pochodzi od tego sosu, ja mam tego pełno w Korei nie wiem gdize to kupić w Polsce, ale śmiało spróbuj zastąpić to pikantnym sosem jaki lubisz, może być nawet chili.





Źródło zdjęć:
kimchi chigae: http://sneakertalk.yuku.com/topic/232232
ramien: https://korcan50years.files.wordpress.com/2014/04/tcr_a1.jpg
http://misshangrypants.blogspot.kr/2014/02/easy-kimbap.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz